maandag 3 november 2008

Anti-heimwee adviezen

Wat je wel of niet tegen je kind zegt over een naderend kamp of logeerpartijtje kan heimwee en de daarmee samengaande angstreacties voorkomen.
Bijna alle kinderen kampen met momenten waarop ze sterk naar hun thuis verlangen. Die gevoelens verdwijnen doorgaans als sneeuw voor de zon, wanneer ze momenten van plezier beleven op de plaats waar ze dan vertoeven. Dat proces is te versnellen door een goed gesprek met je kind, wanneer hij of zij voor enige tijd van huis weg is.
Tip 1: geef je kind enige beslissingsbevoegheid. Dat kan het gevoel geven het allemaal zelf in de hand te hebben, wat angst vermindert.Tip 2: spreek in positieve woorden over de komende tijd weg van huis. Markeer de periode op een kalender, inclusief de dag van thuiskomst. Praat over de mensen die dan het kind begeleiden, de kinderen met wie er wordt samengespeeld en de dingen die hij of zij zal gaan doen. Wat ook kan helpen, is kennismaking met de kinderen met wie er iets samen wordt gedaan.Tip 3: heb het ook over heimwee. Dit gespreksonderwerp hoeft niet te worden vermeden. Laat weten dat het gevoel van gemis van thuis erbij hoort, dat dit een normaal gevoel is, en dat er dingen aan gedaan kunnen worden die maken dat het kind zich weer fijn voelt.Tip 4: maak iets waar ‘oplossingen voor heimwee’ in zitten. Doe daarin lege, al van een postzegel voorzien brieven, een foto van pappa en mamma of het huisdier, een lijst van dingen die hij/zij kan gaan doen als thuis wordt gemist. Op dat lijstje kan komen te staan:- onderneem een activiteit, ga zwemmen of doe samen met iemand een spelletje;- maak een lijstje met dingen van de dag die je lieten lachen;- leer de namen uit het hoofd van drie nieuwe mensen, die die dag ontmoet werden;- doe iets leuks en beschrijf dat in de brief aan de ouders;- denk aan de leuke en goede dingen in de nieuwe omgeving.
Het voor de eerste keer het huis verlaten om ergens anders te zijn en slapen is een ontwikkelingstaak en zelfs een mijpaal binnen de ontwikkeling. Door aan het kind middelen te geven om deze taak op een goede manier te vervullen, is een goede stap gezet richting onafhankelijkheid.


Hebben jullie nog meer tips om heiwee bij kinderen te voorkomen.

Als ik met scouting op kamp ga hebben we regelmatig kinderen er tussen zitten met heimwee. bij sommige werkt het wel wat wij altijd doen dan maar niet bij allemaal.

Geen opmerkingen: